Świat pełen glikoli. Jak je wykorzystać?

olej rzepakowy
Płynne złoto na talerzu. Co zyskujemy wybierając olej rzepakowy
10 września 2019
Producent pasz dla drobiu
Jadłospis dla kur. Czym się kierować?
24 września 2019

Świat pełen glikoli. Jak je wykorzystać?

Producent glikoli Agri Line

Producent glikoli Agri Line

Glikol etylenowy, podobnie jak wiele innych związków, bez których nie istniałby przemysł, odkryli chemicy w laboratorium.

W praktyce jako pierwsi wykorzystali go wojskowi. Tutaj po raz kolejny sprawdziła się zasada, że armia pierwsza potrzebuje tego, bez czego świat już potem nie może się obejść, czego przykładem jest sieć internetowa.

 

Jako pierwszy w wyniku procesów chemicznych glikol uzyskał francuski badacz Charles Wurtz. Jednak dopiero pół wieku później został wykorzystany. W czasie pierwszej wojny światowej posłużył do produkcji materiałów wybuchowych. Tak rozpoczęła się historia glikolu: najprostszego alkoholu cukrowego i wielowodorotlenowego. Dziś ta bezbarwna, bezwonna, oleista ciecz o słodkawym smaku stała się kluczowym surowcem naszej cywilizacji.

 

Różnorodność glikoli

Bardzo szerokie zastosowania glikoli wynikają z ich właściwości. Warto poznać te najbardziej znane i użyteczne. Glikol jest strategicznym surowcem w produkcji włókien syntetycznych oraz żywic, które są wykorzystywane do wyrobu laminatów i farb oraz innych produktów chemii budowlanej np. w rozpuszczalnikach, plasyfiaktorach. Każdy, kto jeździ samochodem, wie, że potrzebuje niezamarzającego płynu do chłodnicy. Taki płyn jak np. „borygo” to w ok. 50 proc. wodny roztwór glikolu etylenowego z dodatkami antykorozyjnymi. Poza tym, glikole często stosuje się też w klimatyzacjach i jako chłodziwo w instalacjach grzewczych. Są przydatne w różnych systemach chłodniczych, ponieważ roztwór wody (42-60%) glikolu jest niezamarzający.

 

Glikole na dobry początek dnia

Kluczowym surowcem jest też glikol propylenowy. Możemy być zaskoczeni, gdy dowiemy się, że zaczynamy z nim każdy poranek, gdy sięgamy po pastę do zębów, płyn do higieny ust, krem nawilżający czy dezodorant w sztyfcie. To właśnie glikol jest bardzo ważnym składnikiem wyrobów kosmetycznych, gdyż zapobiega ich wysychaniu, służy jako rozpuszczalnik oraz pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsystencji. Znaleźć go możemy też w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci. Jest składnikiem wielu lekarstw. W przemyśle farmaceutycznym przydaje się bowiem jako podłoże do rozprowadzania składnika czynnego leku.

 

Glikole na stole

Wiele naszych ulubionych i potrzebnych produktów spożywczych nie mogłyby powstać bez konserwantów (znany E1520) i emulgatorów, którymi są także glikole propylenowe. Dzięki glikolom galaretki, sosy i dżemy mają jednolitą konsystencję, a musztardę możemy połączyć z olejem, uzyskując pyszny majonez. Glikole są także składnikiem sosów do sałatek czy zupek w proszku, wielu barwników i aromatów, a nawet nawilżaczy do tytoniu. Znajdziemy je nawet w e-papierosach.

 

W szkle, cemencie i nie tylko

Na koniec warto jeszcze odkryć świat glikoli dietylenowych i monoetylenowych. Po ten pierwszy surowiec sięga np. branża budowlana do wyrobu m.in. szkła i cementu. Jest też środkiem, który pomaga w produkcji mebli, płyt gipsowo – kartonowych, płynów do odklejania tapet i nie tylko. Ma także znaczenie dla przemysłu motoryzacyjnego, ponieważ jest środkiem ogrzewającym lub chłodzącym paliwo. Niewielu z nas pewnie nie zastanawia się, gdy zakłada polar, czy poliestrową bluzkę, że do ich produkcji potrzebny był glikol monoetylenowy. Wykorzystują go poza tym także m.in. producenci tapicerki, dywanów, poduszek, a nawet opakowań czy pojemników na żywność.

 

Dziś nie wyobrażamy sobie często życia bez samochodu, klimatyzacji, długoterminowej żywności, detergentów. Wszyscy potrzebujemy dobrych nawilżających kosmetyków, a budowlańcy farb, rozpuszczalników, cementu itd. Za tymi wszystkimi codziennymi sprawami stoi wielka przemysłowa machina, która z powodzeniem od lat wykorzystuje glikole jako swój cenny i niezastąpiony surowiec.