Olej sojowy — z troski o zdrowie i urodę

Olej CBD na raka
Jasna strona mocy CBD – czyli oleje z konopi siewnych
21 października 2019
Kim jest śrubiarz niszczący kombajny do kukurydzy
Kim jest ŚRUBIARZ ?
6 listopada 2019

Olej sojowy — z troski o zdrowie i urodę

Olej sojowy Agriline

Olej sojowy Agriline

Jednym z najbardziej znanych olejów, nie tylko w krajach azjatyckich, ale i na całym świecie jest olej sojowy.

Jego cenne właściwości sprawiły, że stał się nie tylko ważnym składnikiem wielu diet, ale także znalazł zastosowanie w kosmetyce oraz branży rolnej.

 

Czym zasłużył na takie uznanie i dlaczego warto go używać?

Olej sojowy uzyskujemy z nasion soi, która na wielką skalę jest uprawiana w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Argentynie, a w ostatnich latach także na Ukrainie. Otrzymujemy go podczas procesu wytłaczania na zimno. Taki surowy, rafinowany olej ma wiele wartościowych składników. Zaliczymy do nich przede wszystkim ważne dla naszego zdrowia kwasy Omega 3 oraz Omega 6.

Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym kwasy Omega 3 poprawiają pracę serca, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów. Przeciwdziałają także procesom zapalnym w tętnicach, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy.

Natomiast kwasy Omega 6 są budulcem komórek, które biorą udział w produkcji wielu hormonów, w tym neuroprzekaźników, usprawniając pracę centralnego układu nerwowego. Kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego. Wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych, cukrzycy typu 2 i chorób skóry.

 

Dla lepszej pamięci

Olej sojowy jest także ważnym źródłem lecytyny, która poprawia naszą pamięć. Dlatego wykorzystuje się go, aby wzmacniać koncentrację, a także łagodzić napięcia na tle nerwowym. Olej sojowy polecany jest osobom zmagającym się z bezsennością, wyczerpaniem umysłowym oraz złym stanem psychicznym.

Skutecznie usprawnia działanie mózgu i całego układu nerwowego. Dzięki regularnemu spożyciu oleju zmniejszają się również objawy zmęczenia. Pomaga nawet w walce z chorobą Alzheimera.

 

Niezrównana siła witamin

Olej sojowy ma w swoim składzie cenne minerały i witaminy, zwłaszcza witaminę E i K. Warto wiedzieć, że witamina E jest polecana parom w leczeniu bezpłodności, gdyż wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Przeciwdziała także powstawaniu miażdżycy oraz poprawia wzrok.

Natomiast witamina K, którą także zawiera olej sojowy, doskonale działa na kości, zapobiegając osteoporozie. Poza tym podobnie jak wapń pomaga w odbudowie oraz w gojeniu tkanki kostnej.

 

Olej sojowy w kuchni i kosmetyce

Warto wiedzieć, że dla zachowania tych cennych właściwości olej sojowy powinno się podawać na zimno. W procesie smażenia, gotowania, pieczenia traci swoje wartości zdrowotne i odżywcze. Dlatego polecany jest przede wszystkim jako smaczny dodatek do dipów, surówek, sałatek, marynat i innych potraw na zimno. Na skalę przemysłową używa się go natomiast jako składnika do produkcji margaryny. Szerokie zastosowanie znalazł także w branży kosmetycznej. Dzięki swoim właściwościom wygładza skórę, nawilża ją i uelastycznia. Znajdziemy go więc w składzie wielu kosmetyków, kremów, mleczek i mydeł, które odbudowują naturalną barierę ochronną skóry.

 

Olej sojowy odgumowany

Ceniony jest również nie tylko olej rafinowany, ale również olej sojowy odgumowany, czyli poddany specjalnemu procesowi, w którego trakcie usuwane są substancje koloidalne, białka i fosfatydy. Proces przeprowadza się przez tzw. hydratację, czyli uwodnienie słabym roztworem kwasu fosforowego. Natomiast jego nazwa pochodzi od konsystencji usuwanej substancji, która przypomina gumę.

Taki olej ma naturalną barwą i jest oczyszczony od wszelkich zanieczyszczeń i osadów. W branży rolnej wykorzystuje się go jako surowiec paszowy. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie, wygląd i rozwój zwierząt.

Olej sojowy natłuszcza paszę i podnosi jej wartość energetyczną. Dzięki temu zwierzęta, bez znaczących nakładów, uzyskują większy przyrost. Dużą zaletą paszy z udziałem oleju sojowego jest także to, że mniej pyli, a przez to zwierzęta nie są tak narażone na niebezpieczne choroby układu oddechowego i pokarmowego. Olej sojowy potrafimy świetnie wykorzystać w wielu branżach.

Jego właściwości odżywcze oraz naturalne cechy sprawiają, że działa pozytywnie na nasze zdrowie i urodę, na czym zawsze będzie nam zależało.